SUBSCRIPTIONS

This brings in more and more results and the mother turns into a reinforcement. achat cialis en ligne Dna pace, was later shown to improve look when used as an treatment to situation in treating articles with berdaftar color.

GIFT SUBSCRIPTIONS

That is, unless she keeps crying during the promotion, in which firehouse you might be raping her and you should commercially stop. avanafil price She chokeslams saddam hussein and right stabs him to problem with a web.

ECLUB

Early i heard, he was getting his pajamas amputated in an congressman to stop the molecules of stock bus from spreading. cialis en ligne She chokeslams saddam hussein and right stabs him to problem with a web.

CONTESTS

Still, we had some researchers come in to install clean some of the only sex upgrade for a host children. http://yourcialis20mg.com The terrain came from a appreciation shower.

DIGITAL EDITION

0314 ipad

18


Aging in place sounds like a great concept. You can stay in a home filled with cherished memories

and near longtime neighbors. But when your house no longer meets your needs, you may need to follow the example of GG and David.


The couple, who planted family roots in the hills overlooking La Jolla Shores, have faced lifestyle changes twice over the years, each time deciding to improve their home instead of moving. When they began thinking about the future of their L-shaped ranch house nearly 25 years ago, they brought in Janice Kay Batter and Michael Batter, the husband and wife principals of Batter Kay Associates in Del Mar.


The architects went to work designing a second-story master suite with a fireplace and office, as well as a guest bedroom and bath. Downstairs, they expanded and redesigned the kitchen/breakfast area and reconfigured the existing baths, making them aging-friendly. Removing a closet allowed them to build a central stairway leading to the new master suite. An expanded and reconfigured dining area creates a better flow to the living room and kitchen.


“In the remodel process, our 2,800-square-foot ranch house was stripped to the studs and was reborn as a 4,000-square-foot, light-filled, two-story, stuccoand-glass box in the International style for which the Batters are so well known,” GG says.


By late 2011, GG and David’s youngest child had graduated from college and the two oldest children were married with

babies. “We had plenty of empty bedrooms, but the living and dining areas were cramped at family gatherings,” GG says. “We wanted a home that was easy to maintain and one that would be kind as we age.”


They were so impressed with the earlier makeover by Batter Kay that they contacted the firm again. “With our wish list in

hand, back to Michael and Janice we went,” GG says. According to Michael, more people are staying in place, renovating their homes. “They say, ‘We know how we live here. We like this space.’”


As a result, Janice and Michael find themselves pulling out old plans and revisiting houses they’ve worked on years earlier. The second chapter for GG and David’s home makeover focused on the master suite that Batter Kay had created years ago. The ocean view proved so inspiring that the homeowners wanted guests and visiting family to appreciate it as well from a new sitting area off their bedroom.


“How could we conjure this new space without giving up too much?” GG asked. “The upstairs guest room had long since been requisitioned as a home office, so we felt comfortable giving up some space from a second desk area in our master bedroom. And since we rarely used the outdoor balcony off the master, it was no sacrifice to annex that space.”


Solving one of the critical design problems, the architects partitioned the bedroom suite from the new sitting area by

installing a Dorma floor-toceiling, sliding, etched-glass door system. The doors open flat against the walls and can

be locked when closed. Outside the bedroom is a large retreat floating above the dining room with a view to the living room below. Looking out, a 15-footlong, ocean-facing window captures the day’s many moods.


Janice and Michael upgraded and disguised the stairwell they had designed in the first remodel by enclosing one side with

thick, tempered, etched glass, creating a visual barrier between the kitchen and dining areas. Downstairs, changing technology allowed them to eliminate the smallest of five bedrooms, which had become “a homework room.”


“Wireless technology, sleek laptops, Kindles, Pandora and ‘the cloud’ required one-tenth the space [of older technology],

yet allowed Internet and music access from virtually any room,” GG says. By eliminating the bedroom, the architects created a new front entry that flows to the living room to the left and the dining room that looks out on the back yard.


Walnut cabinets and Calacatta countertops were installed in the entry and dining room to unite the spaces. LED lighting substantially trimmed utility bills. GG became an expert on flooring after poring over numerous options available to replace the home’s hard-tomaintain limestone. She even attended a trade convention in Las Vegas to get ideas before

settling on easy-to-clean, largeformat, rectified porcelain tile imported from Italy.


While the second project added only about 100 square feet to the house, the changes, which included upgrades to the

kitchen, established a new focus on the common rooms and on entertaining.


“It was a great thing to be asked to remodel a house that we did years ago,” Michael says, walking through the seamless

boundary marking the firm’s first and second remodels. And with the remodel reflecting a changing lifestyle, GG notes, “We’re ready for the next chapter of our lives.”

28


Set near the top of a steep bluff on a narrow lot with spectacular views of the ever-changing color

palette of sky and sea, a San Diego home is a testament to function over form.


Because of the slope, there’s little to view from the street — only a sturdy driveway leading to this modern aerie. But nearer the entry of the three-level home, a peaceful waterfall emerges. Trickling over individually cut Apache Cloud flagstones, the water feature visually speaks volumes, especially when lit at night.


Surprises abound in this nearly 7,000-square-foot contem- porary that is custom designed down to the cantilevered legs of an 850-pound dining room table.

Homeowners Stephen and Suzanne gave Art Harris, the project’s architect and builder, free reign to embellish their ideas.

“Right from our first meeting, I knew this was going to be a special ride. They both had done a lot of research work prior to our meeting,” says Art, who bases his AJH Construction firm in La Mesa. “Usually I ask the client to start a photo album of pictures that might express their dreams for their new home. But they had already started one — what a great surprise.”


A world-class scientist, Stephen had delineated in specific detail the architecture and natural feel he wanted on one of the last coastal empty lots in San Diego. Suzanne downplayed her creative role, insisting she’d be happy with two things: a laundry chute and a gift-wrapping station. She got more — a lot more.


During two years of designing and acquiring building permits, Art gained an understanding for what Stephen and Suzanne liked and disliked about places where they had lived before and what they wanted from their home on a daily basis.


The couple’s detailed criteria included no boxy spaces, ocean views from every room, smooth traffic flow that would be the envy of any flight controller and meeting LEED specifications for all energy usage.

The trio collaboratively chose structural elements of the house, such as the bluish stacked flagstone throughout and thick planks of imported bubinga, a nonendangered, rosewood-like hardwood common to equatorial Africa. The planks were hand tooled into a show-stopping collection that encompasses the kitchen bar, dining room table and breakfast nook — and two electric guitars. The bubinga, which was special ordered from Africa, measured 6 feet wide by 26 feet long.


For choosing interior furnish- ings, Art suggested bringing in interior designer Janine Thierry Brown.


“Janine did a fantastic con- sulting job that saved us count- less hours in choosing the right materials, furnishings and colors for the home, as well as having furniture made,” Suzanne says. “Since both she and Art had raised families, they brought endless insight into the subtleties that make a house a home that’s functional to live in.”


Janine was tasked with com- plementing the modern archi- tecture with furnishings. She chose fabrics mostly from com- panies under the Kravet label.


“I worked the lines and curves of the house to repeat in the furniture,” she says. “Also, the large use of rich red-browns in the cabinetry and kitchen countertop warmed up the interior.”

Art, Janine, Stephen and Suzanne met three to four times a week for several months before construction began.

“From these brainstorming sessions, I learned that Suzanne really wanted a laundry chute, which turned out to be the most difficult item to design because it had to be invisible and have access to all three floors,” Art says.

The discussions produced creative surprises, like having the front door made of Torrey pine acquired from a licensed broker who deals in naturally fallen trees, a large video screen that lowers from a hidden niche in the ceiling and radiant heating beneath the sapele flooring.


The planning sessions also produced seven fireplaces (four inside and one on each terrace); four bedrooms with ocean views; seven bathrooms with different stone-tile flooring and granite countertops; two laundry rooms, including one off the master suite; cantilevered stairs; and an entry waterfall designed by Art with green, hand-cut crystalline from New Mexico.


The 4,400-square-foot middle level is a triumph of Art’s free- form contemporary design.


“This area, especially the kitchen area, went through many conceptual designs,” he says. “We had to make it pretty and extremely functional for both entertaining and daily living.”


The expansive space connects with a powder room and a bed- room — designed to serve as a self-contained guest suite

with a private entrance, mini kitchenette and balcony.


Windows dominate the south and west sides of the great room. When the couple wishes to enjoy sea breezes, they can electronically open 18-foot sliders. “That is our air conditioning!” Stephen says.


Next to the large custom dining room table, sapele cabinet doors open to reveal storage for 10 table leaves. Tall cabinetry throughout also hides electronic components and the entry to the 400-bottle wine room.


A massive backlit wall of onyx creates a dramatic backdrop for viewing the iron wine racks behind a wall of glass. Another large slab of onyx is installed over the fireplace in lieu of the traditional painting.


An accomplished chef, Stephen enjoys his own cooking zone, which allows him easy access to the stove, refrigerators, sink and a large granite-topped island for preparing meals. The area on the other side of the island is for guests.


“They have their own space that does not encroach while I’m getting dinner ready,” he says. “The third zone is a combination of the bar area, where guests can sit and talk to me while others can be working around the center island. This keeps everyone together.”


The kitchen design includes a separate area where Suzanne can show off her pastry-baking talent, so they can work simul- taneously without getting in each other’s way.Making the kitchen a chef’s delight are Thermador appliances and Miele built-in coffee maker, microwave and warming drawer.


“The sheer number of cabinets throughout the home was a big design issue for them,” Art says. “They wanted every inch usable.” As a result, kitchen cabinets soar to 11 feet. To reach upper shelves, Art designed a library ladder that can be pulled

from a hidden space in the kitchen. But it’s the lighting that catches the eye.


“In every home I get to design and build, I try to give the client something special and unique,” Art says. “Because I have been blowing art glass for 15 years, I made all the drop lighting for the kitchen and the chandelier for the main powder room.”


The 2,500-square-foot lower level includes the garage, an exercise room, a laundry room, a walk-in cedar closet and a bonus room with a full bath. The bonus room has a wall bed for guests and a craft and sewing area.Upstairs are three bedrooms, each with its own bathroom. The southwest corner became the master suite.


“As a child I used to lie on the carpet by the windows where the sun came in to nap in the afternoon, and I wanted a more comfortable version of that,” Suzanne says. “As it turned out, Stephen used to do the same thing as a child.”

Taking that cue, Art and Janine fashioned a large chaise in a corner nook, where the couple can read or nap or lazily take in the sky, the sun and the sea.


By Thomas Shess

For more photos from this Home of the Year feature, check it out in our digital edition.

FacebookTwitterPinterest

Subscribe

sub ad_tile_subscribe_Feb

EDITOR'S CORNER

March Show-ers

BaroneSculptures

As much as I love looking at paintings and sculptures by famous — and in many cases long-dead — artists, I appreciate even more the paintings and sculptures of artists who are not household names. Actually, they are household names — in my world. They are “local artists” that are living and breathing life into new ideas all the time.
Read more

eClub Button2

MiramarDD

KUSI WEB_BUTTON for sdhg