Working the Angles

Natural materials and playful geometry lend a La Jolla remodel pleasing symmetry



Architectural elements on the front of this home, remodeled by Inplace Studio, were squared off and refaced with Nevada stacked stone. The horizontal wood used on the garage doors and front doorway hint at the strong lines used throughout the property.

There was already a lot to love in this 5,000-square-foot La Jolla home: It had the right amount of space and privacy for a busy family of five on two acres of prime ocean-view real estate. What it lacked were the high-end finishes and family-tailored floor plan the homebuyers really wanted. La Jolla-based Inplace Studio owner and designer Alison Dorvillier helped her clients select the property with an eye toward what it could become. “They wanted an easy-to-live-in family house.” Alison says. “It needed to be flexible. They wanted areas for junk, for kids to do homework and to play music.” With the help of general contractor Tony Parker General Builders in Poway, Alison created a concept for the home that played up its best attributes, starting with an existing redwood beam ceiling that curves up to a grid-paned skylight. With the property’s sweeping views, that room was originally the home’s living room. It became the new master suite with a private patio for yoga, an ample master bathroom and a grass cloth-covered wall that separates an LED-lit bed from his-and-her mirrored closets.

As a living room it was beautiful but the space was “a mile from the kitchen” in the previous floor plan, Alison says. She reconfigured the home to create a more dramatic entry, flipped dining and office spaces, devised a children’s wing with three bedrooms and a separate playroom, created a soundproof music room, and designed desirable back-of-house amenities like a laundry room, pantry and mudroom just off the four-car garage. The home’s original footprint is largely intact. In fact, the home’s angled orientation on the lot and slight changes in elevation intrigued Alison from the start. “That angle gives it a little bit more of a whimsical feel,” she explains.

The remarkable wood ceiling in the now-master bedroom inspired similar reddish-brown wood tones and geometry throughout the remodel. Horizontal lines of wood reverberate from the slatted exterior gate, garage and front doors to the beams above the new kitchen and the pivot-hinged entry door to the master bedroom. The stripes of tropical wood grain in the home are purposeful and striking. Teak kitchen cabinetry plays against a wooden countertop and wood flooring. The coffered mahogany ceiling in the office complements mahogany-framed windows. “I like all of the woodwork. I like how it gives continuity to the house and it gives it character,” Alison says. “A lot of times when you build a new house, you don’t get a lot of character right away.” Originally built in 1958, the home had undergone at least two previous remodels. Alison describes the last design as “Tuscan modern,” while the new look blends elements of Craftsman, Asian and modern architecture.

Natural, textural materials in neutral colors repeat throughout the design. Grasscloth covers a long hallway and the wall with the bed in the master suite. Nevada stacked stone surrounds the fireplace, the oven and range and the exterior of the home’s front entry. The new roof is slate. And the bathrooms mix stone surfaces include travertine walls, quartzite counters and limestone flooring. Skylights, clerestory windows and glass doors bring in lots of natural light, complemented by statement-making fixtures. The playroom includes three bubble pendant lamps, and the living room has a chandelier with lampshades fashioned from 16 ostrich eggs. The home feels even bigger than it is because Alison employed some visual tricks. She raised ceilings whenever possible but used a drop ceiling above the dining room table for coziness. A narrow passageway to the kids’ bedrooms has more elbow room thanks to a bay window that pushes the wall out by one foot. “It gives enough dimension to the space that it doesn’t feel like a little, squished hallway,” she says. Alison added more doorways to the outside so the homeowners can easily enjoy some of the property’s existing amenities, including a swimming pool, putting green and canyon pathways. The 15-month remodel process went relatively smoothly, Alison says, particularly because the homeowners knew what they wanted and made decisions quickly. The task also played to Alison’s strengths: substantial interior remodels that give outdated homes a needed facelift. “I like the floor plan, the way it flows,” she says. “I like this house and as far as I know, they’re happy here.”

 

 

Edit ModuleShow Tags

Related Articles

4 Ridiculously Good Recipes with Rum

4 Valentine Gifts for Your Dog

Heart-warming ideas from local places

39th Homes of the Year

An architect creates a view-filled gem on a sloped lot

39th Homes of the Year

Turning back the clock on a historic home

Add your comment:
Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags

Popular Articles

  1. Little by Little
  2. ¡Vaya!
    Spain, Morocco and Mexico unite in a home brimming with artisan touches
  3. A Fresh Approach
    A Del Mar homeowner overhauls interior and exterior spaces to achieve the right feel
  4. Play Time
  5. Persian Perspectives
    A La Jolla couple choose an architect with the same cultural background to remodel their home...
Edit Module