A Master’s Work Restored

Turning back the clock on a historic home



Homeowners Davidde Burkhart and Jim Mazzola were awarded the Hauck Preservation Award by the Mission Hills Heritage Association for the excellent restoration of their classic Prairie-style home. The project was undertaken by Architect Ione Stiegler and her team, alongside interior designers Kate Lindberg and Robert Wright.

The charm and character that Davidde Burkhart and Jim Mazzola associate with historic houses shines through in every lovingly refurbished detail of the home that they share with their twin boys. Its Prairie-style origins are evident in strong horizontal lines emphasized by a low-pitched, hipped roof with wide enclosed eaves, decorative brackets and a prominent front porch. Ione Stiegler, principal architect at IS Architecture, and her team led by senior project manager Joseph Reid, in collaboration with designers Kate Lindberg and Robert Wright of McCormick & Wright Interior Design, worked to restore the home to master architect Joel L. Brown’s original vision. “They were looking to preserve their home’s historic integrity while creating a light-filled, livable interior,” Ione says. “We restored the exterior façade to its 1916 design.”

Exterior renovations began with re-opening the front porch that had been enclosed. A historically accurate front door was commissioned, made from rift-sawn oak and based on the preexisting sidelights and other homes in the area, also by Brown. Additionally, all of the original double-hung windows were restored, though a few had to be constructed anew to match original window locations. The interior, which Ione says had undergone a series of renovations that resulted in a collection of small rooms with awkward transitions, received a more modern transformation. The kitchen, now open to the dining and family rooms, also has a clear line of sight to the backyard. A custom blend of Carrara, Ming green and Thassos marble subway tiles dance amongst white Shaker-style cabinetry. Dubbed the beverage center, a single wall houses a coffee system, refrigerator drawers, wine refrigerator, ice machine and a water bottle filling station. “We drink a lot of water and coffee,” Davidde says. “So we knew that the dispensers were something we really wanted. It’s wonderful having everything all in one place when I’m trying to get the kids out the door in the morning.”

A magnetic, glass whiteboard nearby functions like a family communication hub. “Davidde wanted a chalkboard to put her weekly menu and the kid’s chores on,” Kate says. “However, the glass is perfect because it has the usability of the chalkboard with none of the mess.” Kate and Davidde spent many hours dreaming up an array of single-purpose drawers in the kitchen area. There is a specially vented toaster drawer, a cabinet for tupperware with an upper drawer just for the lids, and a drawer with outlets built into it for charging electronics. The family room’s wall of glass doors fold open to the backyard’s outdoor eating area, fire pit and spa. An ornate chandelier dominates the dining area. Kate chose the glass mosaic fixture because its shape mimics that of the home’s original lights, which were refurbished and kept in their original locations in the living room and entryway. In the living room, boxed beams and crown molding replaced rustic beams that didn’t sync with the home’s Prairie style. Ione added a granite fireplace surround and built-in cabinetry and rehabilitated the wood flooring. “The 1930s remodel tarnished the original design,” she explains. “During our early inspections, scar marks on the floor were discovered, indicating the presence of walls that would have separated the living room from the entry hall. We brought this separation back through paneled low walls with columns.”

The adjacent powder room offers a stark contrast to the rest of the light and bright downstairs spaces. “Davidde wanted something dramatic and different in this room,” Kate says. “The black-and-gray marble basketweave tiling on the floor inspired the room’s overall color palette. It’s rich and dark without being oppressive.” The abundance of marble in the powder room continues in the master and guest bathrooms upstairs in a nod to the popularity of the material at the time the home was built. The master bath utilizes different sizes of Carrara marble as well as subway tiles with beveled edges to create various looks and textures. And heated floors warm toes on chilly mornings.

His-and-hers cabinets, separated by a reupholstered Chippendale sofa from a boarding school Davidde’s mother attended, provide ample space for stowing personal effects, including felt-lined jewelry storage for her. Davidde and Jim requested a workspace in the master suite, which Ione achieved with the same low-wall dividers she employed in the living room. At the rear of the workspace, French doors offer illumination and lead to a porch where Davidde and Jim enjoy their morning coffee. For practical purposes, the laundry room, hidden with sliding doors, is located upstairs across from the master suite. The home is now connected to the garage—which was completely demolished and re-built slightly forward on the property—and accessed by way of a bridge through the second-story guest room. Its upper level serves as a game room (where Jim does his puzzles and the boys play their videogames), and the floor below is a workshop. The two-year project culminated in a home that preserves the past while embracing the future. It achieved historic designation as the Joel L. Brown Spec. House No. 2 last September, cementing the home’s revived façade in stone for years to come.

 

 

Edit ModuleShow Tags

Related Articles

4 Ridiculously Good Recipes with Rum

4 Valentine Gifts for Your Dog

Heart-warming ideas from local places

39th Homes of the Year

Natural materials and playful geometry lend a La Jolla remodel pleasing symmetry

39th Homes of the Year

An architect creates a view-filled gem on a sloped lot

Add your comment:
Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit ModuleShow Tags

Popular Articles

  1. Little by Little
  2. ¡Vaya!
    Spain, Morocco and Mexico unite in a home brimming with artisan touches
  3. A Fresh Approach
    A Del Mar homeowner overhauls interior and exterior spaces to achieve the right feel
  4. Play Time
  5. Persian Perspectives
    A La Jolla couple choose an architect with the same cultural background to remodel their home...
Edit Module